Ünnepi koncertek

Ünnepi koncertek, ünnepi zeneszámok, határon átívelő együttműködés Békéscsabán és Gyulán.

 

A tavalyi rendkívül kedvező fogadtatás után a karácsony előtti hétvégén idén is ünnepi koncertet ad két városban a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. December 19-én fél hétkor a békéscsabai evangélikus kistemplomban, két nappal később pedig a gyulai katolikus templomban találkozhatunk az együttessel, amely igazi ünnepi műsorral lép a közönség elé.

 

Mindkét hangversenyen felcsendül Liszt Les Préludes, Mozart Ave verum corpus című műve, valamint a Halleluja-kórus Händel Messiás című oratóriumából. Ezek mellett Békéscsabán Mozart nagyszabású egyházi művét, a Koronázási misét tűzte a zenekar műsorára, Gyulán pedig Vivaldi Gloriája szerepel a műsoron. A Somogyi-Tóth Dániel által vezényelt zenekar ezúttal Galambos Hajnalkát, Huszár Anitát, Szigetvári Dávidot és Bátki Fazekas Zoltánt hívta meg énekes szólistául a koncertekre. Mindkét templomban helyi kórusok lépnek fel: 19-én a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola közelmúltban alapított vegyeskara, 21-én pedig a gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar. A békéscsabai koncertre azonban az együttes vendégül látja az aradi Liceul de Arta Sabin Dragoi Vegyeskarát is, megkezdve ezzel a határon átnyúló együttműködést.


Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezető azt is elárulta, hogy ha már templomokat választottak karácsonyi koncertjeik helyszínéül, nem lesznek némák az ott található orgonák sem. Mivel a karmester egyszemélyben orgonaművész is, egy-egy Bach-darabot mindféleképpen eljátszik.