Tavasz ifjú karmesterekkel és évfordulós szerzőkkel

Márciusban több mint másfélezer gyermeknek okozott örömöt, április 6-án pedig három évfordulós komponista műveiből játszik a Jókai Színházban a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. A megye legnagyobb, közelmúltban Prima-díjjal kitüntetett zenei együttesének tavaszi turnéjáról Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezető nyilatkozott:

 

Összesen hat városban játszottunk filharmóniai hangversenyeinken ifjú zenebarátainknak: Békéscsabán, Gyulán, Körösladányban, Szeghalmon és Orosházán tartottunk ifjúsági koncertet. Weiner Leó Divertimentoját, Händel Vízizenéjét és Bartók három népdalfeldolgozását játszottuk. Óriási siker volt a koncertsorozat. Orosházán például az utolsó számot végigtapsolta a több száz gyerekből álló közönség. Jó volt látni, hogy mennyire élvezik a fiatalok a minőségi muzsikát.

 

- Az ifjúsági hangversenyeken "vendégkarmesterek" dirigálták az együttest.

 

Valóban. A koncerten a műsorvezető Nagy Krisztina által feltett kvízkérdésekre helyesen válaszoló fiatalok jutalmul vezényelhették a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart. Sokszor több jelentkező is akadt erre a feladatra.

 

- Mi szerepel a zenekar naptárában az áprilisi hónapra?

 

6-án a Jókai Színházban játszunk. Több szempontból is ünnepi lesz a koncert. Egyrészt az est része a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál programsorozatnak, másrészt a helyi Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola országos középiskolai zongoraversenyének nyitó rendezvénye lesz a hangverseny. Ráadásul három évfordulós komponista műveit tűztük műsorra; Mendelssohntól a Hebridák-nyitányt, Händeltől a Vízizenét és a Tűzijáték-szvitet játsszuk, és Josef Haydn D-dúr zongoraversenyét is hallhatja a közönség. Ez utóbbi darabnál állandó szólistánk, a kiváló békéscsabai zongoraművész, Tóth Péter ül a zongorához.

 

- Ön nem csak a megyei zenekart vezényli, hanem a közelmúltban felkérést kapott a Budapesti Operettszínháztól is. Milyen darabot dirigált?

 

Kálmán Imre egy kevésbé ismert operettje, a Bajadér bemutatójára került sor. A Nagymező utcai teátrum teljes egészében felújította a darabot és olyan nagyszerű művészek léptek a színpadra, mint Miklósa Erika és Dolhai Attila. Makláry László zeneigazgatóval felváltva vezényeljük a színház zenekarát. Első operett-vezénylésem volt, nagyszerűen éreztem magam a társulattal.