Nyitókoncert a Békés-tarhosi Zenei Napokon

 

Fejes AntalA Békés Megyei Szimfonikus Zenekar adta a XXXIII. Békés-tarhosi Zenei Napok nyitókoncertjét június 23-án 19 órától Békésen a helyi városi kulturális központban. A rangos zenei esemény koncertprogramját Somogyi-Tóth Dániel, a zenekar vezetője úgy állította össze, hogy egyben tisztelegjen a zenekar az idei Mendelssohn, Händel és Haydn-évforduló előtt is. Igazi zenei csemegék sokasága várt ezen az estén a hangverseny hallgatóságára.

 

A koncert előtt Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, felelevenítve az iskolateremtő Gulyás György tarhosi munkáját. A beszédben elhangzott, hogy a Békés-tarhosi iskola indulásakor még Kodály Zoltán sem hitt annak sikerében, de évekkel később megkövette a Gulyás Györgyöt, elismerve: ő tévedett a merőben új alapokról építkező zeneiskola eredményességét illetően.

 

Farkas Zoltán beszédében kitért arra is, hogy idén ötvenöt éve csukta be kapuit hatalmi szóra a rövid életű, ám annál nagyobb szakmai visszhangot kiváltó intézmény.

 

Az idei, harmincharmadik évadát kezdő Békés-tarhosi Zenei Napok nyitókoncertjén elsőként Mendelssohn megejtő szépségű Hebridák-nyitánya teremtette meg az alaphangot a Békési Városi Kulturális Központ telt házas közönsége előtt. Ezt követően lépett a színpadra Tóth Péter zongoraművész. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekarral sok közös munkát jegyző zongorista ezúttal Haydn D-dúr zongoraversenyét játszotta a Somogyi-Tóth Dániel dirigálta megyei szimfonikus zenekarral.

 

A szünetet követően két Händel darab szerepelt a programban. A zenekar elsőként az ismert, sokak által kedvelt, és bizonyára az egyik legismertebb Händel művet, a Vízizenét adta elő. Igazi csemegének ígérkezett a második Handel-mű, a Tűzijáték-szvit előadása, a monumentalitása miatt már önmagában lenyűgöző mű.

 

A zenekar és a közönség ezen az estén nagyon egymásra találtak. Kitörő ovációval fogadta a koncertterem közönsége a pompás zenei művek, hosszan tartó tapssal jelezve, hogy magasra értékeli azok tolmácsolásának színvonalát. Nem is fejeződhetett be másként a koncert, mint ráadással, amit szelíd erőszakkal (véget nem érő tapssal) kikövetelt a közönség. A zenekar és karmestere a Tűzijáték-szvit egy részletének ismétlésével örvendeztette tovább a hallgatóságot.

 

Fotó: Fábián István