Békéscsaba-Dévaványa-Gyömrő a zenei háromszög

Ismét útra kelt a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, hogy két nap alatt két koncertet adjon. Az együttes július 3-án vágott neki - rekkenő forráságban - a túrának a békéscsabai konzervatóriumtól indulva, hogy előbb Dévaványán, egy nappal később pedig a Pest megyei Gyömrőn adja elő koncertprogramját.

 

A dévaványai fellépés beleillik a zenekarnak abba a törekvésébe, hogy minél több békési településen lépjen fel, ezzel is nyomatékosítva, hogy a megye zenekaraként tevékenykedik. A törekvés érthető és rokonszenves, nem utolsó sorban azért is, mert a komolyzenei koncert megrendezése nem maradhat a megye nagyvárosainak kiváltsága. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar legalábbis a maga eszközeivel igyekszik ebben az irányban hatni.

 

Aki látott már közelről egy szimfonikus zenekart útnak indulni, tudhatja, ez még egy sítáborba induló csoportnál is nehezebb és kényesebb feladat. Az olykor több százezer forint értékű hangszerek szállítása a szó átvitt értelmében: művészet. Megtoldva azzal, hogy az olyan nagy testű hangszerek, mint a nagybőgő és a gordonka bizony nem "helytakarékosak". Még szerencse, hogy a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar esetében gyakorlott utazókról van szó.

 

Dévaványa

 

Dévaványán a Dévaványaiak IV. Világtalálkozója megnyitása keretében és a Megyejárás záróeseményeként lépett fel a zenekar, amelynek kemény tempót diktált a karmester, Somogyi-Tóth Dániel. A kisváros református templomában közel kétórás próbával hangoltak az esti koncertre a zenészek.

 

A zsúfolt ház előtt előadott hangverseny remekül sikerült, a helyi közönség valóban szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a zenekart, valamint az annak kíséretében fellépő helyi kórust, a Dévaványai Vox Humana Vegyeskart. A koncertműsorba iktatva Somogyi-Tóth Dániel karmester a templom újjáépülő, és már majdnem teljesen kész orgonáján eljátszotta J. S. Bach: g-moll fantázia és fúga BWV 542-es jelzetű művét. A művészeti vezető, akinek nagymamája a mai napon e városban él, 1990-ben, 9 éves korában ezen az orgonán kezdte pályafutását, ugyanis ekkor kapta élete első fizetését, 12.000 forintot két hónapnyi kántorkodásért.A koncerten emellett felhangzott Mendelssohntól a Hebridák-nyitány, Händeltől a Vízizene és a Tűzijáték-szvit valamint W. A. Mozarttól a Koronázási mise Credója. Nem maradhatott el a ráadás, ami ezúttal a kórusal közösen Händel Hallelujája és Brahms: 1. magyar tánca volt. Az utolsó taktusok után felhangzó taps felülmúlt minden eddigi tetszésnyilvánítást, a hatalmas templom teltháza állva tapsolt. Hiába, érdemes Dévaványára járni zenélni!

 

A zenekar tagjai gyorsan pakoltak, autóbuszra szálltak, és indultak Gyomaendrődre, ahol egy helyi hotelben aludtak meg, hogy másnap reggel nekivágjanak a gyömrői koncertre vezető útnak. Ám előtte Budapestet vette célba a muzsikus társaság, ahol a Vigadó térről indulva közel másfél órás hajóúton vettek részt. Ezt követően rövid szabadprogram szerepelt a menetrendben, majd indult Békés megyei zenekar a főváros mellett található, patinás városba, Gyömrőre.

 

Gyömrő

 

A szombaton 21 órakor kezdődő hangverseny előtt a dirigens a szabadtéri koncert helyszínén közel másfélórás próbát tartott. A próbára ellátogatott Gál Tamás, a zenekar nemrég kinevezett Örökös Művészeti Vezetője is, aki a Zeneakadémián Somogyi-Tóth Dániel professzora volt, és értékes tanácsokkal látta el a zenekar vezetését. A Pest megyei kisvárosban tavaly után másodszor rukkolt elő a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar magas színvonalú produkcióval a Teleki-kastély parkjában. Igazán festői környezetben! Nem mellesleg ismét teljesen telt ház előtt, sőt nyugodtan hozzátehetjük: pótszékes koncertet adtak a békésiek. Öregbítve ezzel is a békés megyei komolyzene hírnevét az országban.

 

A gyömrői koncert műsorán szerepelt Mendelssohn: Hebridák-nyitánya, Händel Vízizenéje, Händel Tűzijáték-szvitje, Telemann Hosianna dem Sohne Davidja, az Albinoni-Giazotto szerzőpáros Adagioja, Brahms: 1. 6. 5. magyar tánca. A ráadás itt sem maradhatott el, ami Brahms 1. magyar tánca volt. Orgonán Kuzma Levente orgonaművész működött közre, a hegedűszólót természetesen Uhrin Viktor koncertmester játszotta.

 

A hangverseny az éjszakába nyúlóan ért véget, valamikor 23 óra után. Az érthetően fáradt zenészek csomagoltak és éjfél körül indultak neki a hosszú, hazafelé tartó útnak. A két nap alatt két koncertet és két próbát maga mögött tudó zenekar vasárnap kora hajnalban érkezett meg Békéscsabára.