Somogyi-Tóth Dániel orgonaestje Gyulán

Fejes AntalJólesően nyugtázhatták a szemlélődők Somogyi-Tóth Dániel szombati (augusztus 8-ai) gyulai orgonaestjén, hogy a nyári szabadságolások idején is jelentős számú közönséget mozgat meg egy komolyzenei esemény a békési városban. A helyi református templom teljesen megtelt, és mindazok, akik eljöttek, nem bánták meg, hogy ilyen nemes szórakozásra adták a fejüket ezen az estén.

 

Somogyi-Tóth Dániel legalább két minőségében is jelen volt a fürdővárosi koncerten. A fiatal - még mindig csupán huszonnyolc esztendős! - orgonaművész, egyben a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar vezetője, ezért sem véletlen, hogy ezen a hangversenyen bemutatkozási lehetőséget biztosított az általa irányított zenekar két tagjának, Kaczkó Gabriellának (blockflöte, fuvola) és Klement Aliznak (kürt).

 

Ma már talán nem számít újdonságnak, hogy a orgonaművész játékát a koncert ideje alatt kivetítőn követheti nyomon a publikum. Így történt ez a szombati gyulai koncerten is, ami feltétlenül emelte a műélvezet értékét. A hallgatóság nézőközönséggé vált azzal, hogy láthatóvá vált számára az orgonista játéka. Egy orgonakoncert esetében ez még mindig különleges élménynek számít.Somogyi-Tóth Dániel koncertprogramján szerepelt J. S. Bach: G-dúr prelúdium és fúga (BWV 541), J. S. Bach egy Vivaldi átirata, az a-moll concerto (BWV 593). Majd immár Kaczkó Gabriellával kiegészülve adta elő Händel e-moll fuvolaszonátáját, majd ismét orgonaszóló következett: J. S. Bach C-dúr toccata, adagio és fúgája. A hangverseny második felében hangzott fel a kiváló 19. századi osztrák kürtművész, Franz Strauss (Richard Strauss édesapja) Nocturne-je, amelyben Klement Alíz működött közre. Ezt követően a szászországi herceg, Prinz Johann Ernst von Sachsen egyikművének, a C-dúr concertónak a J. S. Bach-féle átirata hangzott fel.

 

Majd újra fúvós szóló alá adott kísértet Somogyi-Tóth Dániel orgonajátéka, amikor Kaczkó Gabriella előadásában csendült fel Willem de Fesch F-dúr szonátája.

 

Igazi közönség kedvenc darabbal zárta műsorát az orgonaművész azzal, hogy J. S. Bach: d-moll toccata és fúga (BWV 565) címűt adta elő. A közel más félórás hangversenyt óriási tapssal jutalmazta a szépszámú közönség. Ráadásként Somogyi-Tóth Dániel és Kaczkó Gabriella Bach E-dúr fuvolaszonátájának megejtő szépségű Adagio tételét adta elő.

 

vissza az archívumba >>>