Elindultak a IX. szimfónia próbái, fotózták a zenekart

Fejes AntalÓriási feladatnak futott neki nemrégiben a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar azzal, hogy augusztus végén megkezdődtek Beethoven IX. szimfóniájának próbái. A zenekar közelgő ötvenedik születésnapján adja elő a zeneirodalom egyik legismertebb és legtöbbre tartott művét.

 

A Somogyi-Tóth Dániel irányította zenekar szólampróbákkal látott neki a több hónapos próbafolyamathoz. A mű bemutatását november 14-ére és 16-ára időzítették. A vonósok és a fúvósok ez idő szerint még külön gyakorolnak, és tekintik át a karmesterrel közösen a szimfóniát a legapróbb részletekig, áttekintve a legproblémásabb részeket.

 

A zenekar karmestere szeptember elsejétől egy hetes nyaralását tölti Szlovéniában, és ezt az időt igyekszik minél jobban kihasználni a zenemű betanulására. Szeptember közepétől egyre sűrűsödnek a zenekari próbák, de addig is a zenészeknek intenzíven kell gyakorolniuk a művet, amit az is indokol, hogy a feladathoz mérten nincs sok idő a IX. szimfónia november 14-ére tervezett bemutatójáig.

 

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészei augusztus 28-án közös fotózáson vettek részt a Jókai Színházban. Itt és ekkor készült el a zenekar ötven éves fennállására készülő tablókép, valamint a zenekar promóciós anyagaihoz szükséges felvételek. A színház csodálatos belső terei nyújtották a hátteret a Kiss Zoltán fotós készítette felvételekhez, amelyeket a közönség is hamarosan láthat majd.

 

fotó: Fábián István

vissza az archívumba >>>