Emlékezetes szimfonikus évadot ígér Somogyi-Tóth Dániel

Fejes AntalIdén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, amely erre az alkalomra különleges évaddal készül. Mindezt Somogyi-Tóth Dániel karmester, a zenekar művészeti vezetője mondta el a vele készült interjúban, amelyből egyebek mellett megtudhatják, hogy a zeneirodalom legtöbbre értékelt alkotásai közül válogatva állt össze a 2009/2010-es koncertprogramjuk.

 

- Hogyan készülnek az új, és az évforduló miatt valóban ünnepi évadjukra a Békés megyei szimfonikusok?

 

 

Ez az év különleges lehetőség a zenekar számára, hogy jobban megismertesse magát a közönséggel. Nem, mintha panaszra lehetne okunk a nézőszámunkat tekintve, mert két éve minden koncertünk teltház előtt zajlik. De azt gondolom, hogy ez az évadunk egyben magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy az ország is megismerje a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart. Valóban különleges abban az értelemben az ötvenedik évad, hogy komolynak nevezhető kommunikációs kampánnyal szeretnénk magunkat jobban bemutatni a Békésben élőknek. Olyan embereket is meg fogunk tudni szólítani, akik nem koncertlátogatók, akik eddig nem gondoltak arra, hogy ellátogassanak a koncertjeinkre. Egyre inkább úgy érzem és azt tapasztalom, hogy minél inkább belemerülünk a művi, mesterségesen ránk kényszerített, értéknek kikiáltott színvonaltalanság világába, annál intenzívebb hatást gyakorol a közönségre egy több évszázados próbát kiállt remekmű színvonalas és átélt előadása. Megkockáztatom, hogy ma jóval nagyobb szükség van a zeneművészetre, mint akár harminc évvel ezelőtt, amikor a mindennapok történéseiben sokkal több valódi emberi érték lehetett, mint ma. Szeretném látni, hogy "meg tudjuk fogni" azokat is, akik eddig nem voltak komolyzene szeretők, akik eddig nem jártak koncertekre. Biztos vagyok abban, hogy egy Beethoven szimfónia olyan érzelmi és lelki élményt képes adni, amire kevés más művészet képes.

 

- Ennek a hatásnak a kiváltásához egy nagyon jó zenekar szükséges.

 

Egy zenész és egy teljes zenekar is részévé kell, hogy váljon azoknak a műveknek, amiket játszik. Különben nincs értelme a játékának. Éppen ezért arra törekszünk a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarral, hogy játékunk az érzelmi oldalon is értelmezett előadás legyen. Ha ilyen módon jól látjuk el a feladatunkat, akkor a közönség lelkileg feltöltötten megy haza. A művészet nem lehet más, mint a szépség bemutatása.

 

- Az előttünk álló évad egyik legfontosabb kérdése, hogy ilyen koncepcióval milyen műveket tűztek műsorra. Erről hallhatnánk bővebben?

 

Igazán nagyszabású évad lesz, mert Beethoven IX. szimfóniájával kezdődik és Orff Carmina Buranájával zárul. Látványos, maradandó értékű, de egyben óriási felelősséget is ránk ruházó műsornak gondolom a programtervünket. Itt csatolnék vissza a korábban elmondott gondolatmenethez: a műsortervünket is úgy alakítottuk ki, hogy új látogatókat tudjunk magunknak megnyerni. Olyan embereket, akik ma még nem tudják, hogy hangversenyre fognak jönni. Olyan embereket, akiknek segíteni tudunk abban, hogy komolyzene hallgatásával tisztább, harmonikusabb viszonyuk legyen a művészetekhez, és saját magukhoz.

 

- Ez kultúrmissziós feladatnak tűnik...

 

Igen, egyértelműen. Ezt vállalom. Többször elmondtam már, hogy nagy adomány az élettől, hogy az első nagy munkám éppen Békés megyébe vezetett. Félig innen származom, a nyarakat gyerekkoromban a Körös-parton töltöttem. Itthon érzem magam. Az a célom, hogy a megye komolyzenei élete alapvető minőségi javuláson menjen át. Olyan zenei életet szeretnénk felépíteni Békésben, ami minta lehet az ország többi olyan megyéjében, ahol nem működik hivatásos zenekar. Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Szombathelyen és Győrben van csak főállású tagokból álló együttes, ezek viszont több százmilliós költségvetésből működnek. Mi ennek a töredékéből végezzük a feladatunkat, ám úgy érzem, hatékonyan, és a visszajelzések azt mutatják, hogy jó úton járunk.

 

- Hogyan zajlanak egy ilyen különlegesen nagy értékű mű próbái?

 

A IX. szimfónia próbái már augusztus közepén elkezdődtek. Miután közösen megismerkedtünk a feladattal, megkezdődhetett előbb az egyéni gyakorlás, amit a szólampróbák követnek. Október elejétől kezdődik a próba intenzív, és egyre sűrűsödő időszaka. Szétbontottuk a zeneművet, a részeket jelenleg külön-külön gyakoroljuk, majd október elején elkezdjük egyre nagyobb egységekben összerakni, így novemberre a teljes mű kiegyensúlyozottan és részletesen kidolgozva válhat majd ismét egésszé. Fontos hozzátenni, hogy a nagyhírű Debreceni Kodály Kórus a próbafolyamat végén kapcsolódik be a munkánkba, ami a felkészülési időszak egyik legizgalmasabb állomása lesz.

 

- Mikor és hányszor lesz hallható a IX. szimfónia?

 

Korábban az volt a jellemző, hogy a betanult darabot egyszer, legfeljebb kétszer adta elő a zenekar. Ez a gyakorlat már az elmúlt két évben is sokat változott, és reményeim szerint ez még inkább így lesz ebben az évadban. Ebben a pillanatban annyi tudható, hogy legalább négyszer játsszuk a Beethoven-művet, de éppen a napokban merült fel az érdeklődés miatt egy ötödik koncert lehetősége. Lesz egy protokollkoncertünk, egy filharmóniai bérletes koncert, valamint egy debreceni és egy budapesti hangversenyünk is. Törekszünk arra, hogy minden Békés megyei ember, aki szeretné hallani az előadásunkat, kapjon rá lehetőséget. Az elmondottakhoz hozzá kell tennem, hogy az ötvenedik évadra olyan koncertprogrammal rendelkezünk, amivel jó esélyünk nyílik arra, hogy a megye, de talán még az ország határain túlra is meghívást kapjuk. Ez sok munkába és sok pénzbe fog kerülni.

 

De szorosan a kérdéshez visszatérve. A IX. szimfóniát elsőként Debrecenben adjuk elő november 10-én, ezt követően november 14-én Békéscsabán, és két nappal később ismét a megyeszékhelyen. Ez utóbbi lesz a filharmóniai bérletes koncertünk. Nem kis büszkeséggel mondom, hogy november 26-án Budapesten a Művészetek Palotájában felléphetünk ugyanezzel a zeneművel. Erről természetesen majd sokat hallhat a megye közönsége, és arra is számítunk, hogy sok zenebarát fel fog utazni Budapestre erre az alkalomra, ami már csak azért is érdekes, mert a Művészetek Palotája a térség legmodernebb kulturális központja. Szinte biztos, hogy ismét lesz már-már hagyományossá váló karácsonyi koncertünk Gyulán, a kamaraegyüttesünk szintén ebben az időszakban áll közönség elé Békéscsabán. Tavasszal ugyancsak a filharmóniai koncerten lépünk fel, valamint gyerekkoncert-sorozatot is tervezünk, aminek a pontos programjáról egyelőre azért nem mondanék semmit, mert erről még egyeztetünk. Azonban feltétlenül szükségesnek tartom elmondani azt is, hogy két hét múlva, 2009. október 4-én zenekarunk Budapestre utazik és hangversenyt ad a Budapesti Barokk Fesztiválon. Händel, és Vivaldi műveit játsszuk és a koncertrendező egy kiváló budapesti kórussal adott minket össze. Nagy várakozással tekintünk e koncert elébe is.

 

- Mikor lesz a Camina Burana bemutatója?

 

Ezt az eseményt már a jövő évben, 2010. június 12-én, egy nagyon különleges helyszínen fogjuk megrendezni: a békéscsabai repülőtéren. Az egészen pontos helyszín variálható: ha rossz az idő, akkor a hangversenyt a hangárban tartjuk meg, ha jó, akkor előtte, a forgalmi előtéren, a szabadban. Az a tervem, hogy a megyében működő legjobb kórusokból létrehozunk az Orff-mű előadására egy hatalmas összevont kórust. Ez is a Carmina Burana békési bemutatójának egyik különlegessége volna. Apropó kórus. Mennyire volt nehéz meggyőzni a Kodály Kórust, hogy társuljon a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarhoz a IX. szimfónia előadásához? Nagyon nyitottak voltak, és viszonylag könnyű volt megnyerni őket a feladatnak. Ez óriási megtiszteltetés a számunkra, mert a Debreceni Kodály Kórus túlzás nélkül a világ egyik legjobb kórusa. Ez rangot ad a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarnak. Külön öröm számomra, hogy az együttes frissen kinevezett új vezetője nálam csak egy évvel idősebb kiváló kollégám, Pad Zoltán. Alig várom a közös munkát vele és a kiváló kórussal.

 

- Ön lassan két éves itteni tevékenysége alatt arról vált ismertté, hogy nagyon megkövetelte a munkát a zenészeitől, magas sebességi fokozatba hozta és tartotta a zenekart. Figyelembe véve az elmondottakat, ez a tempó az új évadban csak fokozódni fog. Jól látom?

 

Az első augusztusi próbán erről beszélgettem a zenekarral. Nagy felelősség belekezdeni ebbe a műbe. Megengedhetetlen és elfogadhatatlan volna a IX. szimfóniát rosszul és felkészületlenül eljátszani. Biztos vagyok benne, hogy most sokan nagy lemondásokra kényszerülnek a saját szabadidejükből, amit gyakorlással kell, hogy töltsenek. Azonban biztos vagyok abban, hogy értelme lesz az áldozatoknak, és mindenki boldog lesz, hogy egy ilyen gyönyörű feladatot együtt megvalósíthatunk és nagyon bízom abban, hogy mindenki elégedett lesz az eredménnyel.

 

- Karmesterként lehet készülni egy ilyen rendkívüli évadra például nyaralással, elvonulással, elmélkedéssel?

 

Néhány napra elutaztam Szlovéniába, és ott kezdtem el tanulni a Beethoven-művet. Tíz éve nem nyaraltam, ez most kivételes alkalom volt. Igaz, csak hat nap volt a nyaralás, de valóban semmi más dolgom nem volt, mint a tanulás. Kiültem a tengerpartra és estig a partitúrában mélyedtem el. Ez úgy érzem, rengeteg és remélhetőleg hosszú ideig tartó energiával töltött fel. -SZZ- 

 

vissza az archívumba >>>