50 éves a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar

Fejes AntalA Békés Megyei Szimfonikus Zenekar a 2009/2010-es évadban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású, ünnepi hangversenysorozattal készül Somogyi-Tóth Dániel karmester, művészeti vezető irányításával. "Nagyszabású jubileumi koncertsorozatra készül a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar"- jelentette be Domokos László, Békés Megye Önkormányzatának elnöke a mai sajtótájékoztatón. A megyei zenekar idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

 

Az 1959-ben alapított, és 1971-ben intézményesült Békés Megyei Szimfonikus Zenekar a Dél-Alföld zenekultúrájának meghatározó képviselője. 2007 vége óta Somogyi-Tóth Dániel karmester-orgonaművész irányítja az együttes munkáját, s a karmesteri feladatok mellett zongora- és orgonaművészként is tevékeny tagja, állandó szólistája a zenekarnak. Lendületes, igényes szakmai és menedzseri munkájának köszönhetően a zenekar szárnyakat kapott, hatalmas minőségi változáson, fejlődésen ment keresztül az elmúlt másfél évben. A Békés Megyei Önkormányzat által fenntartott, megújult intézmény célja a magas színvonalú, érdekes, innovatív komolyzenei produkciók létrehozása. 2008-ban az együttes színvonalas művészeti tevékenységét Prima-díjjal ismerték el. Az évek során számos európai ország, valamint Japán hangversenytermeiben is sikeres előadásokat hallhatott a közönség az együttes tolmácsolásában.

 

A jubileumi évad rendkívüli zenei csemegékkel szolgál a zenebarátoknak. A zeneirodalom csodálatos alkotásai között olyan művek is szerepelnek, melyek könnyedebb, fülbemászó dallamokkal próbálják becsalogatni a közönséget a koncerttermekbe. Az ünnepi év nyitóhangversenyén Beethoven: IX. szimfóniája csendül fel a Békés Megyei Jókai Színház nagyszínpadán, a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A koncert első felében Somogyi-Tóth Dániel zongorajátékában gyönyörködhet a közönség, aki Mozart: d-moll zongoraversenyét adja elő. A nagy érdeklődésre való tekintettel a publikum két alkalommal, november 14-én és 16-án is hallhatja az évadnyitó ünnepi műsort. Ezt decemberben a karácsonyi koncertsorozat követi, ahol a zenekar szólistái, kamaraegyüttesei is fellépnek.

 

Az évad második felében a korábbi sikeres közös munka folytatásaként újra Gál Tamás dirigálja majd az együttest, akit 2009 májusában a zenekar örökös művészeti vezetőjévé választott. Gál Tamás, Liszt-díjas karmester nagy örömmel fogadta fiatal kollégája felkérését a vendégszereplésre, s elismerően nyilatkozott Békés Megye Önkormányzatának munkájáról, elmondta, hogy az országban két megye nem rendelkezik adóssággal, melyek közül, az egyik Békés megye, mindemellett Békés megye az egyetlen, ahol ekkora hangsúlyt kap a kultúra, a komolyzene támogatása.

 

Az ünnepi évad zárásaként pedig júniusban Carl Orff: Carmina Burana című műve hangzik fel a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar előadásában, amit ismét Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezető, karmester vezényel. "Meleg szívvel ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a komolyzenét, de azoknak is, akik eddig nem jártak koncertekre. Higgyék el olyan élményben lesz részük, amely kizökkent a hétköznapok világából és egy felemelő érzelmi és lelki feltöltődést tud nyújtani."- fűzte hozzá ajánlását Domokos László, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke az évad programjához.

 

A zenekar november 26-án Budapesten, a Művészetek Palotájában is bemutatkozik a nagyközönségnek, ahol szintén Beethoven IX. szimfóniája csendül majd fel ünnepélyes keretek között.

 

 

 

forrás: www.bekesmegye.com

 

vissza az archívumba >>>