Beethovennel és Mozarttal ünnepelt

Fejes AntalBeethovennel és Mozarttal ünnepelte fennállásának 50 éves évfordulóját a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. Óriási siker, lelkes hallgatói fogadtatás, szűnni nem akaró taps, varázslatos este, kimagasló teljesítmény - mindez egyszerre mondható el a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar 50. születésnapján rendezett november 14-ei jubileumi koncertről, amelyet Békéscsabán a Jókai Színházban adott Somogyi-Tóth Dániel karmester vezetésével a jubiláló együttes. Valódi ünnepi koncert volt a szombati, annak minden elmaradhatatlan kellékével.

 

A Békés Megyei Jókai Színház nagytermét zsúfolásig megtöltő koncertlátogatók előbb egy szép rövidfilmet láthattak a szimfonikusokról, amely felvillantotta az elmúlt ötven év néhány fontos szakmai állomását. Ezt követően - igen stílszerűen -

 

Fejes AntalFekete Péter, a Jókai Színház igazgatója köszöntötte a zenekart, aki Csínom Palkót és Tyukodi Pajtást (alias Gulyás Attilát és Tege Antalt) szólította a színpadra. Mindez félreérthetetlen és kedves utalás volt a tavalyi évadban a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és a Békés Megyei Jókai Színház első közös munkájára, vagyis Farkas Ferenc Csínom Palkó című daljátékának igen sikeres előadására. A színészek egy óriási virágkosárral kedveskedtek a zenekarnak.

 

 

 

 

 

 

 

Fejes AntalNem jött üres kézzel Domokos László sem, a megyei önkormányzat elnöke ugyanis előbb meleg szavakkal méltatta a zenekarnak a megye zenei életben betöltött szerepét, ezen keresztül a kultúra fontosságát, amire a politikus szerint az olyan válságos időkben, amilyenek a mostaniak, még fokozottabb szüksége lehet a publikumnak. A megye első ember egy gigantikus virágkosár mellett Scholtz Endre festményét ajándékozta a zenekarnak, és ehhez hozzátette: a műalkotást 2010 szeptemberében a Jókai Színház mellett épülő Ibsen Palotában helyzethetik el, ahol önálló próbatermet kapnak a megyei szimfonikusok.

 

 

 

 

 

A jubileumi koncert első részében Wolfgang Amadeus Mozart d-moll zongoraversenyét adta elő a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, amelyben zongorán játszott és a vezényelt Somogyi-Tóth Dániel. A szünetet követően csendült fel a zeneirodalom egyik legismertebb műve, Ludwig van Beethoven IX. szimfóniája, amelyet a zenekar a Debreceni Kodály Kórussal adott elő. A kórus karigazgatója Pad Zoltán, Galambos Hajnalka (szoprán), Huszár Anita (alt), Vadász Dániel (tenor) és Jekl László (basszus) működtek közre a szimfónia előadásában.

 

A november 14-ei, szombati ünnepi koncert több ok miatt feledhetetlenné válik a résztvevők emlékezetében. A zenekar fennállásának ötvenedik évfordulója önmagában is egyedivé varázsolta volna az estét. Ám az a tény, hogy az utóbbi években nagyon szívós és kemény munkával a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar szakmailag egészen rendkívüli módon sokat fejlődött, ezen a hangversenyen mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott. A közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a koncert végén a zenészeket. Örömünnep (nem csak Örömóda) volt a szombati este a megye komolyzene-szerető publikumának, amely jóleső érzéssel nyugtázhatta, hogy újra számottevő szimfonikus zenekara lett Békés megyének. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy ezt röpke két év alatt érte el a Somogyi-Tóth Dániel vezette zenekar, akkor a legszebb reményekre jogosítja fel az együttest a jövő.

 

A díszhangversenyt a színház Vigadójában megrendezett fogadás követte, ahol a pohárköszöntőt a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter mondta. A fogadás vendégei között egyszerre voltak jelen a zenekar jelenlegi és korábbi tagjai, ez utóbbiak ajándékba kapták a zenekar vadonatúj DVD felvételét , amit a zenekar október 4-i koncertjén élőben forgattak, valamint az együttes 50 évéről szóló, most megjelent 40 oldalas Jubileum című, képes-szöveges kiadványt.

 

Fotó: Martin Gábor

 

vissza az archívumba >>>