Az öröm hangjai a Müpában

A Művészetek Palotájának Bartók Béla Hangversenytermében koncertet adni hatalmas lehetőség. A világ legkiválóbb zenekarai között műsoron lenni rendkívüli élmény. Az 50 éves Békés Megyei Szimfonikus Zenekar november 26-án este bebizonyította, hogy méltó a Prima-díjra, Bach és Beethoven műveivel lenyűgöző zenei élményben részesítette a több mint ezer fős közönséget.
Fél évszázad történetének méltó ünnepét láthatta-hallhatta a közönség Budapesten a Művészetek Palotájában, ahol a Prima-díjas együttes a Békés megyei jubileumi koncerteket követően november 26-án bemutatkozhatott. A koncert első felében a zenekar karmestere és művészeti vezetője, Somogyi-Tóth Dániel orgonajátékát hallgathatták meg a vendégek, aki Bach g-moll fantázia és fúga című művét adta elő azzal a hatalmas szuggesztív erővel, mely karmesterként is jellemzi a fiatal művészt. Az orgona csodálatos hangja töltötte be a termet, a szólamok játéka egy másik dimenzióba repítette el a hallgatóságot. Somogyi-Tóth Dániel pontos, érzékeny és előadói ötletekben gazdag játéka, a monumentális hangszer szinte túlvilági, szakrális zenéje kellően megalapozta az este varázslatos hangulatát, melyet Beethoven IX. szimfóniája koronázott meg.
Szélsőséges ellentétek, intenzív kifejezés, féktelen tombolással párosult fenséges dicshimnusz- a IX. szimfónia az érzelmek rendkívül széles skáláján mozog, ezért hatalmas feladat eljátszani. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekartól egy olyan előadást hallhatott az ezerfős közönség, mely nemcsak a laikus hallgatóságra hatott megrázó erővel, hanem a kritikusok körében is mély elismerést váltott ki. Virtuozitás, az érzelmek kavargó játéka jellemezte a koncertet, borzongás, nevetés, s a dicsőséges himnuszként felcsendülő Örömóda hirdette a zene örökérvényűségét, határtalanságát, igazságát. A negyedik tételben megszólaló szólisták - Galambos Hajnalka, Huszár Anita, Kóbor Tamás és Szüle Tamás - kiváló teljesítménye csak fokozta a zene pontosan felépített feszültségét. A Beethoven-mű drámai cselekményének befejezéseként a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével teljesedett ki, formálódott mámoros örömünneppé a lélek küzdelme.
Az 50 éves Békés Megyei Szimfonikus Zenekar fergeteges sikert aratott a fővárosban, de mindenekelőtt megmutatta a zene szeretetének, a

 

Fotó: Kiss Zoltán, Martin Gábor

 

vissza az archívumba >>>