Zsúfolásig telt a Bazilika

Neves előadók közreműködésével adott jótékonysági koncertet az 50 éves Békés Megyei Szimfonikus Zenekar a Szent István Bazilikában. A Békés megyei állami gondoskodásban élő gyermekek számára rendezett hangversenyt hatalmas érdeklődés kísérte.
Több mint nyolcszáz érdeklődőt vonzott a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar február 7-ei koncertje Budapesten a Szent István Bazilikában. A Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ megsegítésére rendezett hangversenyen a Debreceni Kodály Kórus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, valamint elismert zenészek közreműködésével hallgathatta meg a közönség Bach és Mozart örökérvényű műveit.

 

A szentmisét követően Mozart Koronázási miséje csendült fel a Szent István Bazilika falai között. Az egyházzenei remekművet a Debreceni Kodály Kórus, valamint Gulyás Dénes zeneakadémiai hallgatóinak előadása kísérte. A kórus és a zenekar együttműködése nem új keletű, hiszen az 50 éves együttes tavalyi jubileumi koncertjén szintén a Debreceni Kodály Kórus közreműködése erősítette a zenekar munkáját. A Debrecenben működő kórus alig pár évvel a zenekar születése előtt, 1955-ben jött létre Gulyás György vezetésével. A jelenleg 46 tagot számláló együttes 1971-től működik hivatásos keretek között. Az énekkar ötven év leforgása alatt több mint 2000 koncerten szerepelt Európa, Ázsia, Afrika, Amerika 40 országában. A hazai és külföldi sikerekben egyaránt bővelkedő együttes eddigi működése során olyan kiváló karmesterek keze alatt dolgozhatott, mint Ferencsik János, Ligeti András, Fischer Iván, Kesselyák Gergely, Petrovics Emil, valamint E. Morricone. A számos kitüntetéssel és elismeréssel büszkélkedő kórus jelenlegi vezető karnagya, Pad Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Budapesti Tanítóképző Főiskola tanári széke, továbbá több külföldi karvezetés után, a Fiatal Karvezetők 4. Nemzetközi Versenyén elnyert közönségdíjat, illetve különdíjat követően 2009 augusztusától irányítja a Debreceni Kodály Kórus munkáját.


A Koronázási misét Bach II. brandenburgi versenye követte a komolyzene legkiválóbb művészeinek előadásában. A rendkívüli virtuozitást igénylő trombitaszólamot Tóth László, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar neves trombitaművészének tolmácsolásában hallgathatta meg a közönség.

 

 

 

 

 

 

Az oboaszólamot Dienes Gábor, Liszt-díjas oboaművész játszotta. Az elismert zenész 1996-tól nem csupán a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar oboistája, hanem a társulat meghatározó művészegyénisége is. Az oboa szólam vezetőjeként végzett magas színvonalú munka mellett - a zeneigazgató közvetlen munkatársaként - a teljes fúvós kar művészeti vezetőjeként is szerepet játszik a zenekar életében.

 

 

 

 

 

Hegedűn Uhrin Viktor, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar koncertmestere, blockflötén pedig Kaczkó Gabriella játékában gyönyörködhetett a közönség. Mindkét művészt zenepedagógusként is ismerhetik a Békés megyei zenebarátok. Uhrin Viktor 2008-tól a Békés megyei szimfonikusok koncertmestere, előtte bejárta a főváros és a világ neves hangversenytermeit, dolgozott több kamarazenekarban, mint a Weiner-Szász Kamarazenekar vagy a Magyar Virtuózok. Zenélt egy színpadon José Cura-val, Vásáry Tamással, Kocsis Zoltánnal, koncertezett Európa több országában, az USA-ban, Japánban, Thaiföldön is. Kevesen tudhatják róla, hogy a klasszikus zenei tanulmányok mellett nagy hatással volt pályájára a magyar népzene és a jazz is. Kaczkó Gabriella több mint húsz éve tanít fuvolát és furulyát, tíz éve pedig barokkfurulyát a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában, számos kiemelkedő tehetséget indított el a pályán, akik több országos helyezéssel büszkélkedhetnek. Öt éve egy rendkívül szép feladattal bővült pedagógusi pályája: zeneterapeutaként autistákkal kezdett el foglalkozni.
Magasztos, szinte túlvilági élményt nyújtott a Szent István Bazilika misztikus, fenséges atmoszférájában felcsendülő Magnificat, melyben a Debreceni Kodály Kórus mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói szólaltatták meg Bach egyházzenei remekművét. Gulyás Dénes kiváló operaénekes énekszakos hallgatói szólójával vált teljessé a mű zsenialitása. Az ifjú énekesek fiatal koruk ellenére már számos fellépést, szerepet és elismerést tudhatnak a hátuk mögött. A tenort éneklő Kiss Tivadarral az Operaház több produkciójában is találkozhatnak a zenebarátok, Gradsach Zoltán szintén számos operaszereppel büszkélkedhet. Az első szopránként fellépő Baráth Emőke az Antonín Dvorák Nemzetközi Énekversenyről harmadik helyezéssel tért haza. Bódi Zsófiát szóló fellépései mellett kamaraegyüttesekből ismerheti a közönség, 2002 óta tagja a Pécsi Kamarakórusnak Tillai Aurél vezénylete alatt és 2006 óta a Vashegyi György által vezetett Purcell kórusnak. Az alt szólamot éneklő Vörös Szilvia egyházzenei koncertek gyakori fellépője.
Elismert művészek, kiemelkedő tehetségek erősítették február 7-én a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar munkáját. Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezető, karmester irányítása alatt az 50 éves együttes hatalmas szakmai fejlődésével egyre gyakrabban találkozhat a közönség a komolyzene legkiválóbb művészeivel mind Békés megyében, mind a fővárosban.
A jótékonysági hangversenyen egy nemes cél érdekében gyűltek össze a művészek. Bebizonyosodott, hogy a kultúra, a zene nem csupán a maga szépségében, tökéletességében nyújthat maradandó élményt, hanem képes összefogni az embereket egy jó ügy, egy magasztos cél érdekében is.

 

Fotó: Martin Gábor, Fábián István

vissza az archívumba >>>