Világsztárral játszanak a szimfonikusok

Újból Gál Tamás Liszt-díjas karmester dirigálja a Békés Megyei Szimfonikus Zenekart március 24-én a Jókai színház színpadán.

 

A hangversenyen Boldoczki Gábor, a világ egyik legkiválóbb trombitaművészének játékát hallgathatják meg a zenebarátok.
Grieg, Csajkovszkij, Dvořák, Arutjunjan dallamai csendülnek fel március 24-én 19.30-tól a Békés Megyei Jókai Színház színpadán. A Filharmónia bérletes nézőit valódi komolyzenei csemegével várja a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, melyet ezen az estén Gál Tamás Liszt-díjas karmester vezetésével hallhat a közönség.

 

 

A Bartók Béla Zeneművészeti Egyetem karmesterképző tanszakának professzora, aki 2009-tól a zenekar örökös művészeti vezetőjének tisztjét is betölti, húsz év után tavaly dirigálta először az 50 éves együttest. Most irányítása alatt a zeneirodalom remekeit szólaltatják meg a szimfonikusok.

Az est Grieg norvég zeneszerző I. Peer Gynt-szvitjével veszi kezdetét. Ibsen drámájához a szerző kérésére Grieg 1874-76-ban írt kísérőzenét, s ebből utóbb két hangverseny-szvitet állított össze. Az első tétel poétikus természeti képpel, észak misztikus világával nyitja meg az első szvitet a zenekar tolmácsolásában. A "Reggeli hangulat" után a drámához közvetlenül kapcsolódó kép következik, melyben Peer Gynt fantasztikus történetekkel kíséri át a haldokló Aase-t a túlvilágra. A harmadik tétel dinamikus keleti táncmuzsikája Anitra táncát idézi meg a hallgatóságban, majd a szvit egy kísérteties lidércálommal zárul a hegyi király csarnokában. Norvégia varázslatos világa jelenik meg a zenében mesés, titokzatos, földöntúli csodáival.

 

"Odi et amo" - gyűlölet és szerelem váltja fel a gyönyörű természeti képeket. Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája az érzelmek kavargó szenvedélyével ragadja meg a közönséget. A két ellenséges indulatú család kíméletlen csatája végül valóságos harcban, kíméletlen öldöklésben robban ki. A gyilkos indulatok közül a két fiatal érzelmei törnek elő: Rómeó fájdalmas és reménytelen szerelme, Júlia érzelmének gazdagsága, fiatalságának ereje is kevés ahhoz, hogy a külvilág kegyetlenségével szembeszállhasson. Csajkovszkij éteri dallammal zárja nyitányfantáziáját, ezzel is hirdetve a szerelem mindent legyőző, földöntúli erejét.

 

Alexander Arutjunjan Asz-dúr trombitaversenye Richard Strauss-i hagyományokat követő, egybekomponált, szimfonikus költeményhez hasonló versenymű. Ezt az egytételes concertót a világhírű trombitaművész, Boldoczki Gábor tolmácsolásában hallgathatják meg a zenebarátok. A nemzetközi sajtó által óriási trombitavirtuóznak nevezett művész Amszterdam, Salzburg, Genf, Olaszország, Prága, München, Párizs hangversenytermei után most Békés megyébe látogat, hogy bravúros játékával varázsolja el a közönséget. A temérdek díjjal és öt komolyzenei albummal büszkélkedhető zenész így vall erről az igazán különlegesnek mondható zeneműről: "A trombita hangjának sokszínűségét remekül mutatja be ez a versenymű. Ritkán adódik lehetőségem, hogy játszhassam, mivel Arutjunjan neve nem tartozik a közismert, népszerű zeneszerzők közé, egyik legjelentősebb alkotása tulajdonképpen ez a versenyműve. Szerintem nagyon jó zene, és nagy öröm számomra, hogy a közönségnek bemutathatjuk ezt a ritkán hallható művet."

 

Az est záróakkordjaként Dvořák Szláv táncai csendülnek fel a Jókai nagyszínpadán. A főleg cseh táncok - furiant, skocna, sousedka, kvapik - stilizált formáit felsorakoztató tánc-sorozatot Brahms Magyar táncainak mintájára komponálta a szerző 1878-ban, majd az eredetileg négykezes zongoradarabokat átírta zenekarra.

 

Csodálatos dallamokat, kiváló, virtuóz játékot és zseniális dirigálást ígér március 24-e a Békés Megyei Jókai Színház nagyszínpadán. A kitűnő estéhez jó szórakozást és fantasztikus zenei élményeket kíván a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar!

 

vissza az archívumba >>>