Táncos lábú trombitás

- Beszélgetés Boldoczki Gábor trombitaművésszel -

 

boldoczki gaborA nemzetközi sajtó hatalmas trombitavirtuóznak tartja, bejárta már Amszterdam, Salzburg, Genf, Olaszország, Prága, München, Párizs hangversenytermeit, temérdek díjjal és öt komolyzenei albummal büszkélkedhet - Boldoczki Gábor Békés megyébe látogatott. Játéka feledhetetlen élmény. Nem hangszeren játszik, varázsol. Nem csupán halljuk a zenét, érezzük. Érezzük, hogy valami megnyílik, kitárul. Végtelen? Más dimenzió? A határtalan magasság vagy lelkünk mélysége? Valami, ami megfoghatatlan, igaz és örökkévaló. S mindezt egy hangszer okozza? A muzsikus? A művész? Alkot, feltár és közöl. Oly módon, amit nem ismerünk, nem tudunk megmagyarázni, csak érezzük. Érezzük, hogy szép, hogy kell nekünk, szükségünk van rá. A zene szól hozzánk. S ki az, aki ezt elénk tárja? Boldoczki Gábor trombitaművész. A március 24-ei koncert előtt beszélgetünk vele a kezdetekről, munkájáról és a modern táncról:

 

 

 

 

 

- Beszélni vagy trombitálni tanult meg először?


9 évesen került először kezembe a hangszer. Édesapám volt az első tanárom, rendszeres gyakoroltunk együtt. Ő akkor a kiskőrösi iskola trombitatanára volt. Nagyon szép időszaka volt ez az életemnek, tulajdonképpen a zongorával párhuzamosan tanultam játszani, melyet nyolc évesen kezdtem. Akkor még nem volt teljesen egyértelmű, hogy zenei pályára akarok-e menni, ám amikor 14 évesen megnyertem a zalaegerszegi trombitaversenyt, eldöntöttem, hogy szeretnék továbbtanulni. De hogy valójában trombitás legyek, az a nemzetközi versenyek sikerei után dőlt el bennem végleg.

 

- Hogy érzi magát Békés megyében?


Nagyon örülök, hogy most Békéscsabán játszhatok, ugyanis, hála istennek, külföldön nagyon sok szép szereplésem van, ám így viszonylag keveset játszom Magyarországon, még kevesebbet vidéken. Azonban fontos számomra, hogy itt is hallhassanak az emberek. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, nagyon kedves a zenekar, ügyesek, jók, szeretettel csinálják.

 

- Milyen tervei vannak a közeljövőre?


Idén szeretném elkészíteni a hatodik lemezemet, melyet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósítunk meg. Tavaszra tervezzük a hanganyag felvételét. Azután jönnek a nyári fesztiválok, Németországban Mecklenburg - Vorpommern tartomány saját zenei fesztiváljának idén a művészeti tanácsadója lettem, illetve én magam is tizenötször fogok ott fellépni. Azután pedig a lemezbemutató turné következik, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral egész Európát bejárjuk majd. Áprilisban egyébként Kínába is megyünk, így nem fogunk unatkozni.


- Rengeteget utazik, koncertezik. Hogyan töltődik fel szabadidejében?


Olyan szempontból talán szerencsés az életem, hogy egyrészt most januártól a Zeneakadémián tanítok, és a szólókoncertek, illetve a tanítás nagyon szépen kiegészítik egymást. Másrészt a jóga mellé kerestem egy olyan sportot, mozgást, ami jól kiegészíti, így találtam rá a modern táncra, mely ugyanúgy művészet, ugyanarról szól, csak hangszer és szavak nélkül fejezzük ki a mondanivalót.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Tari Sarolta -

vissza az archívumba >>>