Kétszáz fő a színpadon

CarminaKétszáz fő a színpadon: Már javában zajlanak a Carmina Burana próbái

Fennállásának legnagyobb szabású produkciójára készül az idén ötven éves Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. A Carmina Burana-t mutatják be nem mindennapi felállásban és helyszínen. A kétszáz fős produkció próbái mellett a Békésen, a Tarhosi Zenei Napok megnyitóján egy romantikus műsorral lép fel az együttes.

 

Bizonyára alig-alig gondolták a békéscsabai repülőtér hangárjának tervezői, hogy egyszer majd a zeneirodalom egyik legismertebb művének, a Carmina Burananak hangjai csendülnek fel az épületben.


- Mindenképpen különleges eseményt, életre szóló élményt szeretnénk nyújtani a július 16-koncertünkkel, éppen ezért esett a választás a némelyek számára talán szokatlan helyszínre. Az együttes életében mérföldkőnek számít a bemutató, hiszen ilyen sokan még sosem szerepeltek egyszerre színpadon - árulta el Somogyi-Tóth Dániel, a szimfonikusok vezetője.
Carl Orff művének színpadra vitele merész vállalkozásnak is tűnhet, hiszen a világ egyik legnépszerűbb darabjáról van szó, így a megszólaltatásban bőven van összehasonlítási alapja a közönségnek. A zenészek éppen ezért úgy gondoljak, csak a lehető legtöbbet adva érdemes nekivágni a vállalkozásnak.

- Ezért érezzük magunkat különösen megtisztelve, hogy egy rendszeres együttműködés részeként harmadjára is sikerült megnyernünk egy olyan világhírűnek nyugodtan nevezhető együttest, mint a Debreceni Kodály Kórus, akiket a világ egyik legjobb kórusának tartanak. Ők, a gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral lépnek színpadra, és még azt is vállalták, hogy Gyulán tartsanak közös próbát. A produkcióra már májusban elkezdtünk készülni, és a bemutató időpontjáig folyamatosak lesznek a próbák. Az, hogy a neves Talamba ütőegyüttes is csatlakozik hozzánk külön öröm számomra, hiszen a csapat fennállásának tizenegy éve alatt az ország élvonalbeli ütőegyüttesévé nőtte ki magát, ráadásul Orff művében hatalmas ütőapparátus szólal meg.

 

Hogy miért pont a Carmina? Azért, mert a világ egyik legismertebb alkotásáról van szó, és ez nem véletlen, hiszen a művet sokan a tavasz, a szerelem, és bor himnuszaként ismerik. A mű sikerének titka talán, hogy a klasszikus zeneirodalomban elsőként vállalta primitív dallamok megszóltatását. Egy biztos, nyáron nem fogunk unatkozni, hiszen annak ellenére, hogy egy költséges előadásról van szó, már több meghívásunk is van az országban, és mindemellett a napokban Békés Tarhoson, júliusban pedig Szabadkígyóson, és Orosházán is fellépünk. A komoly munka mellett lelkesek a zenészek, hiszen számukra is nagy kihívást jelent egy ilyen nagyszabású produkcióban dolgozni.

 

vissza az archívumba >>>