Nyári koncertek, sikerek

Bár július 10-én évadzáró koncertet adott a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar a Békés Airport Nagyhangárjában, az együttes tagjai mégsem pihenéssel töltötték a következő heteket, hanem további koncerteket adtak a közönség nagy örömére és megelégedésére. Július 16-án Szabadkígyóson, a Kastélyjátékok rendezvénysorozatának keretein belül lépett színpadra a zenekar. Ezúttal Erkel: Bánk bán című operájának Előjátéka hangzott fel elsőként, majd ezt Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantáziája követte. Arutjunjan Trombitaversenyét Vanyó Gábor, a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar szólótrombitásának előadásában hallhatta a közönség, aki vendégművészként lépett fel a hangversenyen. A koncert második felének műsora Dvorak Op. 46. Szláv táncaiból az 1. 2. és 8., valamint Brahms: 5. Magyar tánca volt. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekart Somogyi-Tóth Dániel vezényelte. A szabadtéri koncerteket megnehezítő körülmények, a nagy meleg ellenére a zenekar fantasztikus koncerttel örvendeztette meg a hallgatóságot, akik ezt szűnni nem akaró tapssal hálálták meg.

 

Július 24-én két napos turnéra indult az együttes, melynek első állomása Kunszentmiklós volt. A Városi Sportcsarnokban jótékonysági hangversenyt adott a zenekar az árvízkárosultak javára, ahol Orff Carmina Buranája ismét óriási közönségsikert aratott. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekarhoz a Pécsi Mecsek Kórus, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint a Debreceni Voces Iuvenum Gyermekkar csatlakozott közreműködőként, szólót Galambos Hajnalka (szoprán), Szerekován János (tenor) és Mikecz Kornél (bariton) énekelt. Vezényelt Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezető és karmester. A kunszentmiklósiak örömmel és nagy lelkesedéssel fogadták a fellépő együtteseket, végtelen kedvességükről és vendégszeretetükről a mintegy 200 fő számára készült közös vacsora adott tanúbizonyságot. Másnap ismét útra kelt a zenekar, a következő koncerthelyszín pedig Pula volt, ahol a Békés Megyei Jókai Színház porondszínpada várta a fellépőket. A különleges színhelyen ismét Orff monumentális, nagyszabású művét, a Carmina Buranát adta elő a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, melyet a közönség lelkes tapsviharral jutalmazott. A hangversenyen a Debreceni Kodály Kórus, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar, a Talamba Ütőegyüttes és a Debreceni Voces Iuvenum Gyermekkar működött közre, a szólók Galambos Hajnalka (szoprán), Szerekován János (tenor) és Bátki-Fazekas Zoltán (bariton) énekművészek előadásában hangzottak fel. A művet Somogyi-Tóth Dániel vezényelte hihetetlen energiákat, emberfeletti erőket mozgósítva maga körül és rendkívül intenzív, nagyfokú érzelmi töltést sugározva a közönség soraiban ülők felé.

 

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar elsődleges célja továbbra is az igényes, minőségi, magas színvonalú komolyzenei produkciók létrehozása, az ország szakmailag elismert együtteseivel és kiemelkedő szólistáival való együttműködés, s mindezeken keresztül Békés megye hírnevének terjesztése, a megye értékeinek képviselete és továbbadása.

 

vissza az archívumba >>>