Újabb közös koncertek a Debreceni Kodály Kórussal

vissza az archívumba >>>

 

 

A Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekara és a Debreceni Kodály Kórus szeptember 23-án Debrecenben, a Szent Anna Székesegyházban és szeptember 26-án Budapesten, a Belvárosi Szent Mihály Templomban adott közös koncertet.

 

A két együttes első alkalommal 2009. november 14-én lépett fel közös hangversenyen a Békés Megyei Jókai Színház Nagytermében, ahol Beethoven IX. szimfóniája hangzott fel. A zenekar számára különleges lehetőség, rendkívül nagy megtiszteltetés és egyben hatalmas szakmai kihívás volt, hogy a nemzetközileg elismert, magas színvonalat képviselő Kodály Kórussal együtt állhatott színpadra. A zenekar és a kórus közös munkája, együttműködése eredményesnek bizonyult, hisz Budapesten a Művészetek Palotájában, majd a Szent István Bazilikában ezt újabb nagy sikerű koncertek követték. Júliusban és szeptemberben pedig három alkalommal is teltházas koncertet adott a két együttes Orff Carmina Buranájának előadásakor a Békés Airport Nagyhangárjában.

A koncerteken elsőként W. A. Mozart: C-dúr "Koronázási" miséjét (K 317) hallhatta a közönség. A szólisták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének szakos hallgatói, Gulyás Dénes kiváló operaénekes növendékei voltak: Baráth Emőke - szoprán, Vörös Szilvia - alt, Kiss Tivadar - tenor, Gradsach Zoltán - basszus.
Mozart C-dúr "Koronázási" miséje 1779. március 23-ára egy Salzburg környéki Mária szobor évenkénti megkoronázási ceremóniájára íródott szólóénekesekre, kórusra és zenekarra. A mű érdekessége, hogy Mozart - néhány más egyházzenei művéhez hasonlóan - a zenekar vonósszekciójában nem alkalmaz brácsát. A hagyományos szertartást mindenben követő kompozíció tételei közül a Kyrie fenséges dallamvilágával, a Glória elsöprő lendületével emelkedik ki. A Credóban a kórus által megénekelt nyugodtabb zenei szövetet a hegedűszólamokban megjelenő igen gyors lüktetésű tizenhatod-játék ellensúlyozza. A Sanctusban megformált lassú-gyors váltakozást a Benedictus ariosója oldja fel. A méltóságteljes Agnus Dei végén a jellegzetes mozarti finálé elemeit fedezhetjük fel.

Ezt követően J. S. Bach két hegedűre írt d-moll kettősversenye (BWV 1043) hangzott fel Bujtor Balázs és Kovács Erika országosan elismert hegedűművészek, valamint a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának előadásában.
A két szólóhegedűre és zenekarra írt mű három tételből áll: 1. Vivace 2. Largo ma non tanto 3. Allegro. J. S. Bach egyik legnépszerűbb műve, mely az 1720-as években keletkezett Köthenben, s kiváló példája az olasz stílusú barokk versenyműveknek.

Utolsó műsorszámként J. S. Bach Magnificatja (BWV 243) csendült fel a Debreceni Kodály Kórus és a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának előadásában, szólót énekelt: Baráth Emőke - szoprán, Bódi Zsófia - szoprán, Vörös Szilvia - alt, Kiss Tivadar - tenor, Gradsach Zoltán - basszus.

A Magnificat két változatban maradt ránk. Az első bemutatója 1723 karácsonyán volt Lipcsében. Ebben az Esz-dúr műben akkor még helyet kapott - amolyan betétként - két német és két latin szövegű tétel is, amelyet Bach később elhagyott. Nem érintette a változtatás az énekeseket - a kórus mellett itt is - ott is öt szólistát (SI, SII, A, T, B) foglalkoztatott - , de változtatott a hangszerelésen: két tételben oboa d'amorékkal helyettesítette az oboákat, elhagyta a két furulyát, mert fuvolákat emelt az együttesbe, meghagyta a három trombitát, a timpanit és a vonóskart, több hangszert kért a continuo-basszushoz, valamint félhanggal lejjebb, D-dúrba transzponálta a művet. Magán a zenei textuson alig-alig módosított.

A Magnificat szövegének fordítása:
"Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong üdvözítő Istenemben.
Tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát: íme ezentúl boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagyot művelt velem ő, aki Hatalmas: ő, akit Szentnek hívunk.
Nemzedékről nemzedékre megmarad irgalma azokon, akik Istenfélők.
Csodát művelt erős karjával: a kevélykedőket széjjelszórta,
hatalmasokat elűzött trónjukról, kicsinyeket pedig felmagasztalt;
az éhezőket minden jóval betölti, a gazdagokat elbocsátja üres kézzel.
Gondjába vette gyermekét, Izraelt: megemlékezett irgalmáról,
melyet atyáinknak hajdan megígért, Ábrahámnak és utódainak mindörökké.
Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek
Miképpen kezdetben, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámen."

A koncerteken a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és karmestere, Somogyi-Tóth Dániel vezényelt

 

Fotó: Fábián István, Somogyi-Tóth Péter

Újabb közös koncertek a Debreceni Kodály Kórussal
Újabb közös koncertek a Debreceni Kodály Kórussal
Újabb közös koncertek a Debreceni Kodály Kórussal
Újabb közös koncertek a Debreceni Kodály Kórussal
Újabb közös koncertek a Debreceni Kodály Kórussal
Újabb közös koncertek a Debreceni Kodály Kórussal