Kamarazenekar is alakul a szimfonikus zenekaron belül

 

Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

- Mikor és hogyan alakult meg a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekara?

A szimfonikus zenekar működése során az elmúlt időszakban számos alkalommal szükség volt különböző kamaraformációkban történő fellépésre, így azt lehet mondani, a kisebb apparátusokra mutatkozó folyamatos igény vezetett ahhoz, hogy a szimfonikus zenekaron belül kamarazenekar is alakuljon. Bő egy éve a Budapesti Barokk Fesztiválon adtunk koncertet először ebben a felállásban, amelyről dvd felvétel is készült. Időközben megszűnt a Tóth István által vezetett Békéscsabai Vonós Kamarazenekar, s úgy éreztük, ennek folytatására megyeszerte szükség van.
A szimfonikus zenekaron belül megalakult kamarazenekar mellett szeretném, hogy különböző fúvós kamaraformációk is minél több alkalommal megszólaljanak. A cél az, hogy minél aktívabbak legyenek a zenekari tagok, minél változatosabb kamaraegyüttesek alakuljanak a vonósnégyestől a fúvósötösig. Szeretném, ha minél több zenekari tag kapna szólistaként lehetőséget, ez néhány koncert alkalmával már meg is valósult. Mindezek mellett azonban egyértelmű igény van egy profi, magas szakmai színvonalat képviselő, alapvetően vonós kamarazenekarra, amely neves szólisták közreműködésével, karmester nélkül is színpadra léphet.

 

- Mennyiben tartozik a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarhoz és miben különül el tőle?

 

A kamarazenekar szerves része a szimfonikus zenekarnak, ugyanazok a tagok játszanak az együttesben, a koncertekre való felkészülés is a szimfonikus zenekar próbatermében zajlik. A Békés Megyei Önkormányzat fenntartása alatt álló szimfonikus zenekar együtteseként fontos részét fogja képezni Békés megye zenei életének, a zeneirodalom egy egészen más részét bemutatva a közönségnek. Az elkülönülés elsősorban a financiális háttér tekintetében mutatkozik meg, hisz több olyan partner van, aki egy-egy fellépés erejéig csak ezt a kisebb apparátust tudja megfizetni, a nagy szimfonikus zenekari produkciókat nem. Épp ezért a kamarazenekar létrehozásával elsődleges célunk Békés megye kisebb településeire is eljutni, s minőségi komolyzenei koncertekkel megörvendeztetni az ottani közönséget.

- Mennyiben tekinthető a Tóth István által vezetett Békéscsabai Vonós Kamarazenekar utódjának a szimfonikus zenekaron belül megalakult kamarazenekar?

 

A Tóth István által vezetett kamarazenekar 20 éven keresztül működött Békéscsabán. Szeretnénk ezt a munkát továbbvinni, a zeneirodalom ezen részét magas szakmai értékeket képviselve minél szélesebb körben megismertetni a közönséggel. A két zenekar tagjait tekintve rengeteg az átfedés, ebből a szempontból mindenképpen a Békéscsabai Vonós Kamarazenekar utódjaként említhetjük a szimfonikus zenekaron belül megalakult kamarazenekart.

- Milyen igény mutatkozik ma Békés megyében egy kamarazenekar működésére?

Amatőr kamarazenekarok több helyen is működnek a megyében, így például Gyulán és Szarvason is, de ezek az együttesek nincsenek olyan financiális és infrastrukturális helyzetben, hogy megyeszerte koncerteket adhassanak. A megyei kulturális rendszer szervezeti részét képezve mi akár minden Békés megyei településre eljuthatunk a szimfonikus zenekaron belül működő kamaraformációval, de természetesen valószínűleg országosan is számos helyen lép majd fel az együttes.

 

- Milyen tervek vannak a kamarazenekar működését, szakmai munkáját illetően?

 

A zeneirodalom végtelen bőséggel ad lehetőséget a művek eljátszására, s a zenekar magas szintű szakmai kapcsolatai pedig szavatolják a nemzetközi hírű szólisták közreműködését. Szeretnénk mielőbb képben és hangban is rögzíteni munkánkat. Alapvető feladat azonban, hogy a hazai élvonalbeli sztár-szólisták mellett a saját fúvós és vonós művészeink számára is adjunk lehetőséget szólistaként egy-egy zenemű előadására.

 

- Miben más a karmester számára egy kamarazenekar irányítása a szimfonikus zenekarhoz képest?

 

A barokk kamarazenekari művekben a karmester csembaló mellől irányítja az együttest, amely rendkívül szép és különleges feladat. Rendelkezem tapasztalatokkal ezen a területen, hiszen a Magyar Telekom és a Danubia Zenekarban is hosszú évekig continuóztam. Lesznek olyan művek, amelyekben csembaló sem szerepel, ezek vezetése Uhrin Viktor koncertmesterre hárul, ami a vonóskar további fejlődésével jár majd.

 

- Milyen koncertek lesznek a következő időszakban?

 

Az adventi és karácsonyi időszakban több koncertünk is lesz, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Szombaton Újkígyóson léptünk fel, jövő hét elején pedig az alábbi hangversenyeket tartjuk:

Szeghalom - dec. 20. 19.00 óra, Művelődési Központ
arrow W. A. Mozart: c-moll adagio és fúga K546
arrow J. S. Bach: h-moll szvit BWV1067
arrow Vivaldi: C-dúr fagottverseny
arrow Torelli: D-dúr trombitaverseny
arrow Corelli: Karácsonyi concerto grosso Op.6. No.8.

 

Békéscsaba - dec. 21. 19.00 óra, Evangélikus Kistemplom
arrow W. A. Mozart: c-moll adagio és fúga K546
arrow Corelli: Karácsonyi concerto grosso Op.6. No.8.
arrow J. S. Bach: h-moll szvit BWV1067
arrow J. S. Bach: Magnificat BWV243