Kamarazenekari koncert a Békés Megyei Jókai Színházban

Zsúfolásig megtelt hétfőn este az Andrássy úti teátrum nagyterme: a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekara Dienes Gábor Liszt-díjas oboaművész társaságában lépett színpadra. Az est másik különlegessége az volt, hogy a műsor további részében, a nagyközönség előtt most debütált a kamarazenekar karmester nélkül, Uhrin Viktor koncertmester vezetésével.

 

Az elsőként felhangzó mű Corelli D-dúr concero grosso-ja volt, melynek szólóit Uhrin Viktor mellett Szomorné Budai Mariann és Szomor István játszották, majd következett Vivaldi d-moll oboaversenye Dienes Gábor szólójával. A szünet utáni első szám szólista és karmester nélkül szólalt meg, ezzel is megteremtve a Tóth István által 20 éven keresztül vezetett vonós kamarazenekari hagyományok méltó folytatását.

 

A műsor utolsó száma újra egy versenymű volt: Wolf Péter concerto inDecent c. oboaversenye. A változatos műfaji elemeket felsorakoztató mű lassú tételében a közönség az oboa mellett ismét hallhatta Uhrin Viktor hegedű-szólóját is, majd az utolsó tétel magával ragadó lüktetése biztosította a végig jó hangulatú előadás lendületes zárását.

 

Előbb azonban Dienes Gábor gyönyörű ráadás-szólója következett (Britten: Metamorfózisok-Pan), majd a szűnni nem akaró tapstól inspirálva a muzsikusok második ráadásként ismét megszólaltatták a Wolf-versenymű zárótételét.

 

Az oboaversenyeket Somogyi-Tóth Dániel művészeti vezető vezényelte. A napokban a kamarazenekar Békés megye településeit járva gyermekeknek ad hangversenyeket, melyről hamarosan külön is beszámolunk.

 

Fotó: Fábián István