Koncert Pusztaföldváron

Pusztaföldváron adott koncertet a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar karmestere és brácsása. A Békés megyei község evangélikus templomában az immár hagyományos jótékonysági koncertre 2008. szeptember 26-án került sor. A Vajda Sára Ifjúsági Kulturális Egyesület abból a célból alakult, hogy a Pusztaföldváron és környékén élők számára elérhetővé tegyék a színvonalas kulturális programokat.

 

Évek óta rendszeresen szerveznek kiállításokat, koncerteket és gyermekprogramokat. A helyi evangélikus gyülekezet 13 éve megrendezésre kerülő jótékonysági hangversenyeinek szervezésébe néhány évvel ezelőtt kapcsolódott be az egyesület.

 

Idén Somogyi-Tóth Dániel kapott meghívást a hangversenyre, aki nem először ült a földvári templom Wegenstein-orgonájához, ugyanis 2005-ben a hangszeren végzett kisebb javítási munkák elvégeztetése után ő szólaltatta meg először a hangszert.

 

Az orgonaművész-karmester ezúttal is változatos, az orgona erőteljes hangzásához illő repertoárral érkezett Földvárra. Bach g-moll fantázia és fúgája, valamint a C-dúr toccata, adagio és fúga mellett Purcell és Boelmann egy-egy művét játszotta. Vivaldi - eredetileg vonós hangszerre írt - G-dúr concertoját pedig saját átiratában adta elő a művész. Somogyi-Tóth Dániel fontosnak tartja, hogy minél több helyre eljuttassa az értékes muzsikát és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar jó hírét, ezért ha teheti, egy-egy zenekari tagot is magával visz Békés megyei koncertjeire. Ezúttal a karmester-orgonaművész partnereként a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar brácsása, Jankó Zita szólaltatta meg hangszerét, Frescobaldi virtuóz Toccatáját adták elő.

 

 

A pusztaföldvárról és más településekről érkezett zenebarátok pedig nemcsak egy szép estével lettek gazdagabbak, hanem segíthettek is: a hangverseny teljes bevételéből a szervezők a pusztaföldvári óvoda számára vásárolna képességfejlesztő játékokat.