Kamarazenekari koncert a Városháza dísztermében

Nagy sikerrel adott koncertet a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekara 2012. december 16-án, Békéscsabán a Városháza dísztermében.
Az elmúlt évben történt változások miatt hosszabb szünet után állhatott újra színpadra az együttes, ami mind a zenekar tagjai, mind a közönség számára örömteli alkalom lehetett, különös meghittséget teremtve mindennek az adventi várakozás, a karácsonyra való készülődés időszaka.

 

 

A 2011-es évben országszerte zajló változások a zenekart is érintették, működését rendkívüli módon megnehezítve, majdnem ellehetetlenítve. Az együttes szinte anyagi támogatás nélkül maradt, hiszen megszűnt a kapcsolat az addigi fenntartóval, Békés Megye Önkormányzatával, valamint a törvényi változások következményeként az együttes kiszorult az államilag támogatott - nemzeti és kiemelt zenekar - kategóriákból is. Az év második felében Békéscsaba város a zenekar mellé állt, s anyagi támogatás mellett 2013-tól próbahelyet is biztosít az együttes számára a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az NKA és az EMMI 2012-2013-as évadra kiírt pályázatain keresztül további anyagi forrásokhoz jutott a zenekar, továbbá az OTP Bank által nyújtott támogatásnak köszönhetően végre újra adottak lettek a feltételek koncertek tervezéséhez, megvalósításához. Így jöhetett létre a kamarazenekar adventi hangversenye is, még egyszer megköszönve Békéscsaba város és az OTP Bank támogatását.

 

Mindemellett a zenekar vezetésében is változás történt, 2011. novemberétől Uhrin Viktor koncertmester áll művészeti vezetőként az együttes élén.

 

A december 16-i koncerten első műsorszámként G. B. Pergolesi G-dúr fuvolaversenyét hallhatta a közönség, melyben szólót Kaczkó Gabriella játszott. Zenei tanulmányait öt éves korában a Békéscsabai Bartók Béla Zeneiskolában Kerekes Teréznél kezdte, majd Marton Györgynél tanult fuvolázni. Ezt követően a Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában Lass Zoltán növendékeként tanult tovább, később a főiskolán nála szerzett fuvolatanári oklevelet, majd Lőrincz Lászlónál régizene-blockflöte szakon diplomázott, 2011-ben pedig megszerezte a furulyatanári mester fokozatot. Saját szavait idézve: "5 éves koromban, a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskolában kezdtem zenei tanulmányaimat, s ma büszke vagyok arra, hogy ugyanitt dolgozhatok. Bár minden felkérést rendkívül megtisztelőnek érzek, elsősorban zenetanárnak tartom magam. Számomra a szólista feladatok teljesítése is a pedagógiai munka része, meggyőződésem, hogy egy zenetanár számára a tanítványai előtt színpadra lépni a legnagyobb küldetés."

 

Ezt követően W. A. Mozart B-dúr divertimentója K.137 szólalt meg a kamarazenekar előadásában, majd E. Grieg Két elégikus melódiája Op.34 és A. Arensky Variációk egy Csajkovszkij témára Op.35 című műve hangzott fel. Uhrin Viktor hangversenymester, művészeti vezető a tőle megszokott magabiztossággal vezette együttesét, mozdulataira azonnal reagáltak a zenekar művészei. A kamarazenekar felszabadultan, színesen, örömmel muzsikált, amit a közönség nagy tapssal viszonzott.

 

 

fotó: Fábián István