Aktuális

TISZTELT LEENDŐ PARTNERÜNK!

 

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar egy több mint 50 éves múltra visszatekintő együttes, amely számos hazai és külföldi fellépésével vitte hírét régiónk színvonalas zenei életének.


Nagyszerű karmesterek, művészek - Ligeti András, Gál Tamás, Dienes Gábor, Boldóczky Gábor - szóltak elismerőleg a zenekarról, ahová mindig örömmel jönnek közreműködni. Az utóbbi években országosan elismert kritikusok jöttek el Békéscsabára, hogy meghallgassák együttesünk játékát, majd a zenekar fennállásának 50 éves jubileuma alkalmából 2009-ben DVD-t adott ki professzionális minőségben.


A 2011-es év változásokat hozott a zenekar életében, jelentősen megnehezítve a működést. Megszűnt kapcsolatunk a fenntartónkkal, Békés Megye Önkormányzatával és a törvényi változások miatt sajnos kiszorultunk az államilag támogatott - nemzeti és kiemelt zenekar - kategóriákból is. Fő támogatónk Békéscsaba város lett, amely anyagi segítség mellett 2013-tól próbahelyet is biztosít az együttes számára a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az NKA és az EMMI 2012-2013-as évadra kiírt pályázatain keresztül is anyagi forrásokhoz jutottunk. Ezek a támogatások összességében azonban csak évi 3-4 koncertet tesznek lehetővé a korábbi 20-30-hoz képest, leszűkítve azt a célunkat, hogy a régió szinte minden városába eljuttassuk évente legalább egyszer azokat az értékeket, amit a klasszikus zene képvisel.


Régi hagyománya az együttesnek, hogy ifjúsági hangversenyeket ad az általános- és középiskolásoknak, tájékozódási pontot nyújtva zenei fejlődésükben. Úgy gondoljuk, hogy klasszikus zenével élni egy minőségi élet része, ahol a szellemi értékek válnak lényegessé. Zenekari muzsikusként és zenetanárként felelősséget érzünk az iránt, hogy a jövő nemzedékének zenei nevelésében szerepet vállaljunk, képviselve ez által a kultúra fontosságát a mindennapokban.
A régió rendszeres hangverseny látogatóinak zenei igényét is szeretnénk kielégíteni változatos műsor és repertoár kialakításával, neves karmesterek és vendégművészek közreműködésével, ami hozzájárul a zenekar szakmai továbbfejlődéséhez is. Az elmúlt években az együttes a Békéscsabai Belvárosi Római Katolikus Templomban és a Békés Airport Nagyhangárjában több ezres közönség előtt adott nagysikerű koncerteket, szeretnénk a jövőben is ilyen nagyszabású hangversenyekkel felejthetetlen zenei élményt nyújtani.


Véleményünk szerint minél szélesebb körű regionális összefogással tudnánk céljainkat megvalósítani szponzorok és pártoló tagok bevonásával. A zenekar egyesületi formában működik, így elsősorban reklámszerződés megkötésével nyílik lehetőség a támogatásra gazdasági társulások számára, magánszemélyek pedig pártoló tagként segíthetik az együttes működését.


Amennyiben támogatni kíván bennünket, vegye fel a kapcsolatot az egyesület vezetőségével, igény szerint személyesen is felkeressük Önt.

 

 

Sándor Ottó                    Uhrin Viktor                                                        Kerekes Dalma
egyesületi elnök            elnökhelyettes-művészeti vezető                  egyesületi-zenekari titkár